Am auzit spunandu-se ca procesul de cautare a unui job seama mult cu cel de marketing, promovare si pana la urma vanzare si ma gandeam la aceasta paralela.
Cand iti cauti un job mai bun, sau cand pur si simplun iti cauti un job pentru ca nu ai, este nevoie de cateva etape esentiale pe care sa le parcurgi, printre care se numara si abilitatile tale de promovare catre angajatorul la care vrei sa ajungi, aceasta daca ti-ai stabilit deja o lista de angajatori preferati.
De ce sa te promovezi? Pentru ca la un job asa cum stim, impreuna cu tine aplica multi alti candidati, unii dintre ei poate cu un CV mai atractiv, poate si cu scrisoare de intentie care convinge mai mult. Acestea fac parte dintre instrumentele celuilalt/celelilalte de promovare in acelasi scop cu tine. Vrei sa atragi atentia asupra aplicatiei tale, dar si ceilalti la fel.
Si atunci, ce poate face diferenta? Cred cu tarie ca diferenta vine din sinceritatea prezentarii informatiilor despre propria persoana, din increderea in sine care ‘trece’ prin hartie/ecran si imprima putere de convingere unui CV.
Desigur ca un CV se poate scrie si cu copy – paste astfel incat simpla citire a lui sa determine recrutorul sau angajatorul sa te cheme la un interviu.
Insa, ce faci cand ajungi la interviu, la intalnirea telefonica sau fata in fata cu cealalta parte? Cei care au experienta in interviuri, care completeaza procesul de recrutare cu chestionarele psihologice, ca sa nu mai spunem ca multi recrutori au tocmai aceasta specializare pe psihologie, isi dau cu usurinta seama de neconcordantele dintre CV si ce le spui in timpul procesului de recrutare si selectie.
Sau, daca ei nu isi dau seama, intervin etapele de verificare a referintelor utilizate din ce in ce mai des; iar proba de foc, daca sa zicem ca esti foarte abil si treci de etape pana ajungi la vanzare aka. angajare, ziceam ca proba de foc are loc in primele luni la noul job … atunci, zi de zi, nu vei mai putea pacali pe nimeni!
Asa ca, dragi cititori, sfatul unui om de HR cu experienta de peste 10 ani in diverse companii, este acelasi cu sfatul pe care probabil l-ati auzit de la multi alti profesionisti: CV-ul este cartea ta de vizita, este prezentarea ta personala, fa-o personala, sa fie numai a ta si a nimanui altuia!
Noi te putem ajuta in demersurile de cautare job pentru ca avem instrumentele, tehnicile, sfaturile la indemana din cunoasterea mai buna a acestui domeniu, dar pana la urma efortul in sine trebuie sa il faci direct, iar calea catre viitorul job pe care ti-l doresti o stabilesti tu!