Cautarea unui job = Marketing, Promovare, Vanzare
29 septembrie 2016
SAP / SD Consultant
4 mai 2018
Afiseaza tot

Schimbare = Adaptabilitate = Evolutie  

schimbare-adaptabilitate-evolutie-hr-timeInainte sa dati un raspuns sec si direct la aceasta intrebare, va invit la cinci minute de reflectie citind articolul de mai jos.

Incep cu un citat din Einstein, care spunea asa cum stim, ca “Totul este relativ”!

Totul este in schimbare, fiecare dintre noi percepem (mai mult sau mai putin) ca noi in primul rand, oamenii de langa noi, situatiile, contextul, activitatile, lucrurile evolueaza intr-un sens sau altul. Cateodata mai bine, cateodata mai putin bine, dar schimbarea exista. De cate ori ne intrebam in mod constient daca putem merge impreuna cu altii pe acelasi drum al schimbarii? POate d emulte ori pur si simplu simtim ca ne este bine sau nu.

Sa ne imaginam ca suntem angajatii unei firme mici, suntem putini oamenii in companie, comunicarea este fluida, fluenta, ne intelegem foarte bine si avem usile deschise unul altuia, inclusiv la cei care ne conduc, ei ne asculta si ne dau feedback rapid, iau decizii la fel de rapide care ne bucura sa nu. Insa cam ducem lipsa de reglementari ale activitatii, poate cateodata am vrea sa stim mai clar ce sa facem intr-o situatie sau alta, desi daca suntem firi inovatoare poate fi un lucru bun pentru ca suntem creativi, ne place sa contribuim si sa ni se recunasca repede contributia. 

Dar iata ca timpul trece, firma creste incet dar sigur, odata cu marirea echipei apar colegi si sefi care sunt mai mult sau mai putin pe aceeasi lungime de unda cu noi, sunt mai potriviti cu cei care simt nevoia sa aiba mai multa structura! Ce facem noi cei creativi? Iar in multinationale lucrurile sunt cu totul altfel, procedurile sunt la putere, de multe ori sunt stufoase astfel incat sa reglementeze diversele activitati, departamente, relatiile dintre ele, iar activitatea sa se poate desfasura pentru obtinerea de profit (scopul final al oricarei afaceri comerciale).

In aceste cazuri angajatorii si angajatii pot urma acelasi drum al schimbarii? Si daca da, cat este de usor?

Schimbarea nu este usoara nici chiar pentru cei  mai adaptabili dintre noi. Chiar si acestia simt o mica strangere de inima!

In firmele mici schimbarea este mai usor imbratisata de catre oameni, daca managementul este sanatos acolo exista spiritul de echipa, sentimentul ca toti tragem la aceeasi caruta cu roti rotunde.  La firmele mari / multinationale se intampla ca datorita multiplelor tipologii umane care se afla la diferite nivele ierarhice sentimentul acesta sa se dilueze; aici insa intervin departamentele de HR sau cele specializate in comunicare interna, care cascadeaza nevoia schimbarii top-down si prin ambasadori ai schimbarii in interiorul organizatiei.

Tot Einstein spunea: Once you stop learning you start dying! Iar ‘learning’ insemna, din punctul meu de vedere, inclusiv sa invatam sa imbratisam schimbarea si sa vedem in permanenta aspectele pozitive, caci schimbarea duce la versiuni mai bune ale fiecaruia dintre noi daca putem privi dificultatile ca oportunitati de a evolua pozitiv.  

Iar Charles Darwin spunea: Nu specia cea mai puternica sau cea mai inteligenta supravietuieste, ci aceea care se adapteaza cel mai bine la schimbari!

Haideti sa ne intrebam: cat suntem de adaptabili? Oare adaptabilitatea impreuna cu dorinta noastra de imbunatatire, de evolutie, de pregatire continua, ne pot ajuta pe tot parcursul vietii noastre in continua schimbare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.